Geuzen- en Staten­kwartier

Daniela

Hallo daar! Mijn naam is Daniela, ik ben een Italiaanse en leef in het Geuzen- en Statenkwartier in Den Haag. Ik ben naar Nederland gekomen in 2012 met mijn dochter om de perfecte leefomgeving te vinden. En die heb ik zeker gevonden hier! Momenteel werk ik parttime als business travel counselor voor de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Daarnaast ben ik vertegenwoordiger voor een mediabedrijf en hou ik me bezig met diverse freelance projecten. Zo heb ik onder andere een Italiaanse blog en een project voor expats in Nederland.

Daniela: "In Italië woonde ik in een dorpje aan zee. De ligging aan zee is waarom ik voor Den Haag heb gekozen. Het strand is hier heel mooi. En in het Geuzen- en Statenkwartier zit ik er super dichtbij!"

Het Geuzen- en Statenkwartier wordt gezien als het hart van de Internationale Zone in Den Haag. Hier vind je ontzettend veel internationale organisaties zoals het Internationaal Strafhof, Eurojust en dus ook het OPCW. Maar de wijk is ook gewoon een woonwijk met prachtige 19e-eeuwse architectuur en met mooie pleinen en lanen. Je vindt hier ook het Gemeentemuseum (met een unieke collectie van Piet Mondiraan) en de Frederik Hendriklaan die door locals ‘de Fred’ wordt genoemd.

Ik hou ervan over de Frederik Hendriklaan te lopen met al zijn bijzondere winkels en boetiekjes. Hier voel je echt het internationale karakter van de stad met goede restaurants, lunchrooms en de beste bakkers. Na het shoppen stop ik bij het Frederik Hendrikplein met mijn dochter. Terwijl zij daar speelt in de speeltuin geniet ik van het lezen van een boek of lekker kletsen met andere expats. We delen dan onze ervaringen en suggesties met betrekking tot het leven in Den Haag.

Wanneer ik freelance werk doe ik dat vaak in één van de vele koffiecorners met gratis wifi in het Zeeheldenkwartier of op het Noordeinde. Hier kan ik uren op mijn laptop werken en in de tussentijd ideeën delen met anderen. Den Haag is voor mij de beste plek om te wonen. Niet in de laatste plaats door het kilometers lange stand, de prachtige winkelstraten en de mooie parken om lekker bij te komen!

Daniela's vlog

Goed om te weten over Geuzen- en Statenkwartier

Het Geuzen- en Statenkwartier is een gewilde stadswijk in Den Haag waar veel internationale organisaties en expats zijn gevestigd. In deze wijk vind je veel historische woningen van begin vorige eeuw die ruim opgezet zijn en een statig karakter hebben. Door de wijk lopen brede lanen met daartussen mooie pleinen en gezellige straten. Je vindt hier ook de populaire winkelstraat de Frederik Hendriklaan en een divers aanbod van restaurants. Zin om even uit te waaien met een fantastisch uitzicht over zee? De boulevard van Scheveningen en de Pier liggen op een steenworp afstand. En ook voor een wandeling in het groen hoef je niet ver te reizen. Het Westduinpark en de Scheveningse Bosjes liggen vlakbij. Hier kun je heerlijk wandelen, sporten, bootje varen of in het voorjaar en de zomer genieten van festivals zoals de Parade.

Op de Frederik Hendriklaan, ook wel ‘de Fred’ genoemd door de locals, vind je een winkelgebied met een zeer breed aanbod. Van groente- en fruitstalletjes tot supermarkten en van de bekende winkelketens tot trendy boetiekjes. Ook kun je er prima terecht voor een goede kop koffie en een lekkere lunch of maaltijd. Ook in de nabijgelegen Aert van der Goesstraat vind je veel (vaak kleine zelfstandige) winkels. En op de fiets ben je binnen een kwartier in de binnenstad.

Prijsniveau
Het Geuzen en -Statenkwartier bestaat voor bijna de helft uit beneden- en bovenwoningen en voor ongeveer een kwart uit eengezinswoningen en herenhuizen. De wijk is één van de duurdere wijken van Den Haag. De gemiddelde WOZ-waarde van eengezinswoningen is € 543.963 en van appartementen € 228.055 (prijspeil 2015). Ongeveer 24% van de woningen in Geuzen- en Statenkwartier bestaat uit particuliere huurwoningen. De huurprijs van de vrijkomende woningen lag de afgelopen jaren veelal tussen de € 650 tot € 1.500 per maand.

Geuzen- en Staten­kwartier in cijfers